2012 m. sausio 8 d., sekmadienis

Knygos gimimas

Dabar, skirtingai nuo knygrišystės senovėje, neretai įrišinėjam tuščius lapus. Tad iškyla dar vienas uždavinys- knygą reikia užpildyti, apgyvendinti turiniu. Čia dažnas pilietis užduoda man klastingą klausimą "o ką į ją rašyt?..." Nieko keista, nes  tie, kurie rašo tik kompiuterio klaviatūra, tokiomis knygomis vargu ar susidomės. Bet yra viena kategorija rašančiųjų, kam knyga dargi labai reikalinga. Tai šeimininkės- virtuvės fėjos. Joms visoms reikia knygų kulinariniams receptams rašyt. Turint omeny, kad kelias vyro širdin eina per skrandį (nors ši aksioma man kelia rimtų abejonių, bet tiek to, nesiginčiju), plonesnę ar storesnę, dailesnę ar kuklesnę receptų knygą kaip privalomą atributą privalo turėt kiekviena labiau prakutusi šeimininkė.
Vienai šauniai "gaspadinei" dariau dovaną.
Štai kaip atrodo knygos gimimas. Trumpame reportaže matysit tik kai kuriuos darbo etapus, daug jų liko neįamžinta.
"Pasikinkau" siuvimo rėmą ir susiuvu knygos lankus į bloką.
Suapvalinu nugarėlę, dedu bloką į spaustuvą ir kalu petelius.

Siuvu ir priklijuoju prie nugarėlės kaptalus, lankstau ir priklijuoju gilzę (labai patinka ją daryt, o ir knyga tada smagiau vartosi).
Vėliau išpjaunu kietviršius, šlifuoju (sukeldama debesis dulkių), įleidžiu ryšius į kietviršius. Juos sumaniau apklijuot siuvinėtu lininiu audiniu. Tad tenka prisimint prieš šimtą metų turėtus siuvinėjimo įgūdžius.
Apklijavus kietviršius dar reikia padaryt šarnyrą, priklijuot priešlapius. Šiai knygą šarnyrą perdariau du kartus, užtat pavyko išgaut gerą "pilną" viršelio atsivertimą.

Ir štai- užbaigta knyga. Dovana virtuvės fėjai Sigutei.

Formatas 22x15cm, 80 lapų, šviesiai pilkas 160g/kv.m gramatūros popierius. Įrišimas su įleistais ryšiais (binding). Tai tiek techninių davinių.  Ir nemažai laiko. Šiek tiek nesėkmių, kurias laimingai pavyko pataisyt. Keli minusiukai, kurie liko ir man matosi. Didelis džiaugsmas, kad dar vienu laiptuku palypėjau. Ech, kaip man patinka įrišinėt knygas.

5 komentarai:

  1. Labai patiko šita knyga, graži ir paprasta :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Ačiū jums, mielosios. Planuose dar viena "receptinė". Tik laiko nemažai suėda knygos įrišimas, tad rezultato teks kiek palaukt:)Bet pasistengsiu, kad nenuobodžiautumėt čia užsukę ir laukimas neprailgtų.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai gražus tinklaraštis, Sarma :)
    Tikiuosi, kad ir aš kada nors mokėsiu tokias knygas rišti...

    AtsakytiPanaikinti
  4. Knyga receptams super!, siuvinejimas tikrai cia taip dera, atrodo pasakiskai, net nesitiki kad tai viska buvo padaryta rankomis !!! :)

    AtsakytiPanaikinti