2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Rimtai nerimta užrašinė ir tranche ebarbee

Tranche ebarbee kaip iš prancūzų kalbos verčia paslaugusis Google vertėjas lietuviškai būtų "gabalas neapipjautais kraštais". Suprask, tai knygos blokas, kurio kraštai šiek tiek nelygūs.
Neseniai sužinojau, kad buvo toks laikas, kai meistrai sąmoningai  apipjaudavo ne visą bloką iš karto, o kiekvieną lanką atskirai. Taip būdavo daroma dėl nelygumo efekto- pastarasis  buvo suvokiamas kaip vertybė, šiek tiek nelygūs bloko kraštai liudydavo, kad tai- rankų darbas. Ta knygrišystės filosofija- iškelti,  išryškinti  rankų darbą,buvo tarsi  pasipriešinimas įprastinei- mašininei knygų gamybai. Ir  šis knygos bloko apdorojimo būdas turėjo savo pavadinimą - tranche ebarbee.
Pastaroji filosofija man itin artima. Todėl visos mano knygos yra tranche ebarbee. Maži nelygumai aiškiai rodo- tai 100 procentų rankų darbas. Dabar mes įpratę matyti knygas, kurių blokai apipjaunami giljotinomis ir kraštas yra idealiai lygus. Tačiau nejaugi negali būti kitaip? Svarbu tik, kad tie nelygumai neatrodytų kaip netvarka. Tokios knygos išties jaukesnės, ir, jei visuma "švari",  tranche ebarbee nė kiek netrikdo.
Ne išimtis ir ši užrašinė- nuotraukose galima įžvelgti, kad lankai apipjauti po vieną.
Užsakymas buvo žaismingas "reikia užrašinės rimtam žmogui, bet nelabai rimtos"... ir duotas piešinukas, kuris turėjo atsirasti viršelyje. Galima buvo tą balvoną tiesiog nupiešti ant viršelio ir tiek... bet kur tada intriga.
Sumaniau tą neaiškų sutvėrimą paslėpti už durelių. Išorinis vaizdas apgaulingas- rimta, net kiek nuobodoka užrašinė. Atidarai dureles- bac... išlenda storas raguotas padaras :)

 
Matmenys 17 x 14 cm, įrišimas siuvant ant juostelių, casing. 128 balto popieriaus lapai, gramatūra 80 g/m2. Viršelis- natūrali oda, lininis audinys tapytas tekstiliniais dažais, žalvarinės detalės, vaškuota virvelė. Priešlapiai pastelinio Murano popieriaus, odiniai kaptalai. Idėja ir dizainas "Margi amatai".

2 komentarai:

  1. Nereali! Tos durelės... Ir tranche ebarbee - ačiū už paaiškinimą. Su knygrišyste neturiu nieko bendro, bet žaviuosi rankų darbo knygomis ir tais, kas šį meną išmano.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dėkui,kad užsukat. Šių namų durelės visada atviros svečiams :)

      Panaikinti