2013 m. kovo 4 d., pirmadienis

Senos knygos naujas rūbas

Č. Aitmatovas. Sudie, Giulsari. 1968 metais išleista knyga atrodė štai taip
Viršelis apšiuręs, gal ir vandens "ragavęs", įplyšusi nugarėlė.
Planas- pakeisti kietviršius ir juos apklijuoti oda, pasiūti naujus kaptalus, įmontuoti skirtuką.
Originalo viršelyje buvo labai jau liūdnas piešinys, kaip rašoma "viršeliui panaudotas Čilės dailininko Ch.Venturelio paveikslo "Ašaros kelyje" fragmentas".
Ir pačioje knygoje ne viena ašara...
"Per visą savo ilgą gyvenimą eidininkas niekada nesugrįžo į tą amžinai dingusią vasarą. Jis žengė pabalnotas, švytravo kojomis visokiais keliais, nešė visokius raitelius, o kelių galo vis nesimatė. Ir tik dabar, kai saulė vėl pasijudino, o žemė ėmė svyruoti po kojomis, kai jo akyse ėmė mirguliuoti ir drumstis, jam vėl pasivaideno ta vasara, kuri taip ilgai negrįžo. Tie kalnai, ta šlapia pieva, tos kaimenės, ta stambi ilgakartė kumelė stovėjo dabar jam akyse, keistai siūbuodama ir mirgėdama.Ir jis, įsiręžęs, įsitempęs, pašėlusiai ėmė kilnoti kojas, trokšdamas išsiveržti iš po lanko, ištrūkti iš pavalkų bei ienų ir įžengti į tą praeities pasaulį, staiga jam vėl atsivėrusį. Tačiau apgaulingas reginys kiekvienąsyk dingdavo, nors ir kaip tai buvo skaudu. Motina viliojo jį, lyg vaikystėje, tyliai žvengdama, kaimenės lėkė, lyg vaikystėje, liesdamos jį šonais ir uodegomis, o jam neužteko jėgų įveikti mirguliuojančiai pūgos miglai- ji šėlo aplinkui vis stipriau, čaižė jį šiurkščiomis uodegomis, lipdė sniegu jam akis ir šnerves, jis krūpčiojo nuo šalčio, išpiltas karšto prakaito, ir tas nepasiekiamas pasaulis be garso skendo, nyko pūgos šuoruose".
Tad ant viršelio atsirado tos vasaros Giulsari- stilizuotas žirgo siluetas . Kaip antipodas buvusiam viršeliui. Kaip grįžimas į tą vasarą...
Kietviršiai- natūrali oda, žirgo siluetas-odos intarsija. Atlasinės juostelės skirtukas su pasaga. Priešlapiai- pastelinis Mi- teintes popierius, spalva Havane clair. Rankomis siūti dviejų spalvų kaptalai. Idėja ir dizainas "Margi amatai".

4 komentarai:

  1. Čia įdomu būtų sužinoti priešistorę ar čia užsakymas ar brangios knygos prikėlimas ;) labi įdomi įdėja, ištrauka- jaudinanti :). Linkiu ir toliau neblėstančių idėjų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tai užsakymas prikelti brangią knygą. Dėkui, Gutuk, už linkėjimus :)

      Panaikinti
  2. Didžiulis apkabinimas už knygai suteiktą naują gyvenimą! Perskaičiau ištrauką, mintis dėl viršelio - iš visos širdies pritariu tavo pozityvui! Pati taip pat jo ieškau visame kame...

    Apie odinius viršelius aš tegaliu pasvajoti - niekada nesu dirbusi su oda. Piešinys puikus, intarsija be galo kruopšti. Viskas iki galo apgalvota ir išbaigta - pasagėlė suvis mane sujaudino. O - bet - tačiau - bijau ką ne taip pasakyt, nes mano žodžiai neatspindi tavo darbo, todėl, kad apie odą aš ničnieko neišmanau. Nuostabu, Virgule!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gitute, ačiū tau :)
      Su oda ir mano įdirbis ne pats didžiausias. Esu šiek tiek mokiusis bendrųjų dalykų kursuose pas profesionalą. Labai probėgšmiais, skubant lekiant. Šiokie tokie pagrindai yra, bet turiu planų dar pasimokyt. Spėk iš 3 kartų, pas ką :)O gal ir pati prisijungtum? Būtų smagu.

      Panaikinti